loading...

ponedjeljak, 24. srpnja 2017.

Šta znači to kada vas vaša deca zovu po imenu a ne mama ili tata

Naravno prva reč kod svakog novorođenčeta će biti u većini slučajeva mama ili tata, ali nekada kako dete raste ono počinje da roditelja zove po imenu gde se postavlja pitanje da li je to dobro i da li se tu onda narušava autoritet roditelja kod deteta?
deca zovu po imenu
Iako roditelji decu uče da ih zovu mama i tata neka deca to odrastajući ne rade već ih zovu radije imenom, a evo šta psiholog Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik za roditelje ima da kaže na to :
” Ako se između deteta i roditelja izgrađuje kvalitetan odnos pun poverenja, iskrenosti i otvorenosti, onda zaista nije važno kako dete oslovljava mamu i tatu. Međutim, ako je oslovljavanje po imenu posledica narušenih odnosa u porodici, onda to nije dobro i to je znak da na porodičnim odnosima treba raditi ”
deca zovu po imenu
Tako da ako je odnos kvalitetan onda nema problema za brigu i da li će deca da poštuju roditelje to nema nikakve veze sa time kako ih zovu.
“Ako roditelj bira pristup koji je blag, a u isto vreme odlučan i dosledan, i sa poštovanjem prema detetu, onda u takvim odnosima uglavnom nema problema. Iz jednog toplog i stabilnog odnosa roditelj i dete međusobno će se zvati onako kako oboma odgovara, bilo to „maco“, „tajko“, „mamice“ i slično – objašnjava doktorka.
A šta se dešava kada roditelji sebe zovu “mama” i tata”?
Roditelji male dece često sebe nazivaju „mama“ i „tata“, a ne oslovljavaju se imenom. Da li je to u redu ili ipak ne?
Lisa Pelerin, profesorka sociologije na Univerzitetu u Indijani, smatra da roditelji ne čine baš pravu stvar i da se prema deci postavljaju kao jezički treneri. Koriste termine koje bi želeli da korisite i njihova deca.
Dakle, dete ne mora da razmišlja da li su mama i, recimo, Jovana ista osoba, to će naučiti kasnije. A reči „mama” i „tata” su lake za izgovor zato što se zasnivaju na ponavljanju dva sloga, a ove reči slično zvuče i u nekim drugim jezicima.
deca zovu po imenu
“Ukoliko dete primeti da tati smeta što ga zove po imenu, onda će promeniti način oslovljavanja jer mu je važno šta tata misli i oseća. Ali to će se desiti jedino u situaciji kad je njihov odnos dobar, pun topline, razumevanja, ali i sa jasnim granicama.Decu ne treba opterećivati ni sa tim kako treba da oslovljavaju druge srodnike u porodici. Ako je, na primer, tetki lepše da je sestričina zove po imenu ili nadimku, onda je u redu i da je vaše dete tako zove. U suštini, sve zavisi od toga kako ta druga osoba gleda na to ”
Autor: Biljana Stefanović

Nema komentara:

Objavi komentar

loading...