loading...

petak, 15. rujna 2017.

10 bizarnih životinja za koje nećete poverovati da stvarno postoje

Albinizam, odnosno odsustvo pigmenta melanina, nije retka pojava u živonjskom carstvu. Međutim, da li ste čuli za melanizam? Melanizam je stanje suprotnu albinizmu i predstavlja preteranu pigmentaciju, odnosno nakupljanje melanina, zbog čega su životinje koje imaju melanizam potpuno crne. On se može pojaviti kod mnogih životinja, među kojima su i sisari, ptice, zmije i gmizavci. Mi smo za vas odabrali 10 najneobičnijih i najlepših stvorenja.

1. Crna zmija

Crna zmija
Foto: 2.bp.blogspot.com
Pantherophis obsoletus ili crna zmija je karakteristična za centralnu Severnu Ameriku, pripada porodici smukova i nije otrovna.

2. Crni panter

Crni panter
Foto: cdn.fishki.net
Crni panter je naziv za bilo koju od divljih mačaka koje imaju potpuno crno krzno - crni panteri mogu biti i jaguari i kuguari i leopardi.

3. Crni jelen

Crni jelen
Foto: warnet.ws
Iako su izuzetno retki u svetu, iz nekog nepoznatog razloga crni jeleni su u brdima Teksasa čest prizor. Osim potpuno crnog krzna, ove životnje su zanimljive i iz još jednog razloga - vrh njihovog repa je uvek beo.

4. Crni pingvin

Crni pingvin
Foto: pbs.twimg.com
Mutacija gena odgovonog za boju kožu dešava se u "jednom u milijardu" slučajeva kod ovih životinja. Ovaj veličanstven primerak kraljevskog pingvina koji je zamenio svoj prepoznatljivi smoking crnim odelom, slikao je fotograf Endru Evans iz "Nacionalne geografije".

5. Crni gušter

Crni gušter
Foto: i.kapook.com
Istočni plavojezični skink je vrsta reptila čija je domovina Australija. Njihova najpoznatija karakteristika je jezik kobalt plave boje. Obično su sivkaste, braon ili roze boje, a zamislite koliko su egzotična ova dva mališana sa melanizmom.

6. Crna veverica

Crna veverica
Foto: documentingreality.com
Veverica je rado viđena životinja i jedini glodar kojeg i ljudi vole. Zbog mutacije gena odgovornog za proizvodnju melanina, ova mala lepotica na slici ima potpuno crno krzno umesto zlatnog.

7. Crni vuk

Crni vuk
Foto: pinterest.com
Ovo je zapravo sivi vuk, i osim boje krzna, ne postoji nijedna karakteristika koja ga razlikuje od ostalih vukova u čoporu.

8. Crna lisica

Crna lisica
Foto: kenh14cdn.com
Crne lisice su ekstremno retke, a melanizam se posebno retko javlja kod riđih lisica. Iako nema riđe--braon krzno poput svojih rođaka, ova lija je zadržala jednu njegovu karakteristuku - prepoznatljiv beli vrh na repu.

9. Crna foka

Crna foka
Foto: catdumb.com
Izgleda da ni životinje nisu imune na rasizam - ovu foku je njena porodica sivog krzna zlostavljala i odbacila kada je imala samo dve nedelje. Srećom, veterinari su uspeli da joj spasu život i sada se oporavlja dok ne bude potpuno spremna da se vrati u divljinu.

10. Crna zebra

Crna zebra
Foto: 4.bp.blogspot.com
Ko kaže da zebre moraju da imaju pruge? Ova lepotica sa crnim krznom je uslikana u nacionalnom parku u Namibiji, ali šare na pojedinim delovima tela nedvosmisleno ukazuju na to kojoj vrsti pripada.

Nema komentara:

Objavi komentar

loading...