loading...

srijeda, 29. studenoga 2017.

RIALDA PRVI PUT O RAZVODU I OD ČIJEG NOVCA GRADI KARIJERU: POKAJALA SAM SE, PET GODINA NIJE MALO, A KARIJERU GRADIM…

Rialda Karahasanović je bosanskohercegovačka pjevačica, glumica i dizajnerka. Rođena je 12. novembra 1992. godine u Sarajevu. Postala je poznata nakon učešća u muzičkom takmičenju „Zvijezda možeš biti ti“ na Hayat televiziji.
Nakon toga snimila je četiri singla koji su veoma brzo dobili pozitivne reakcije publike u Bosni i Hercegovini i regionu. U oktobru 2017. godine snimila je pjesmu „Bezimeni“ sa srpskom pjevačicom Gocom Tržan. Za naš portal je odgovorila na mnoga škakljiva pitanja koja se tiču njenog privatnog života i ljubavnog statusa, kao i karijere.
*Za samo mjesec dana hit pjesma “Bezimeni“ ima preko 4 miliona pregleda na YouTube, jesi li očekivala ovakav uspjeh s obzirom da je danas vrlo teško napraviti dobru pjesmu koja će biti hit?
– Ni u ludilu nisam očekivala, bez obzira što znam da je pjesma odlična, nikada ne možes biti siguran. Danas se sluša sve i svašta, i samim tim sve i svašta je “hit”, ukusi su različiti. Mnogo mi je drago što je “Bezimeni” “prihvaćen” od strane publike, što smo Goca i ja napravile super projekat, bili smo u trendu u top 5 u Bosni, Srbiji i Hrvatskoj, tako da više i nisam mogla očekivati.
*Ovo je veliki korak u tvojoj karijeri, pjesma je regionalni hit, hoćeš li se bazirati u budućnosti na nove duete i s kim bi voljela snimiti sljedeći duet s obzirom da je i prethodni duet sa Becom Fantastik “Ludnica“ blizu tri miliona pregleda?
– Sad mislim da je vrijeme da uradim nešto sama poslije dva dueta. Pa onda, otom potom.
*Tvoj otac je lider grupe Sarr e Roma Amir Karahasanović, mnoge fanove zanima gdje je sada Amir, je li okačio mikrofon o klin?
– Pa suštinski on ne može nikada potpuno da izaže iz svijeta muzike, to je u krvi. On se davno distancirao iz pjevačkog segmenta jer kako kaze, umorilo ga je.
*Na tvoj veoma atraktivni izgled i prelijepu figuru nijedan muškarac neće ostati imun, a ono što zanima sve muškarce, da li si u vezi?
– Nemam muškarca u životu, niti mi treba.
*Koja je tajna tvoj dobrog izgleda?
– Samo red, rad i disciplina. Redovan san, zdrava ishrana, treniram svaki dan, a nedjeljom pojedem kutiju porodičnog sladoleda.
*Može li se od muzike živjeti i ako može kada to doseže onu tačku da neki pjevač postane zadovoljan kada se spoji ugodno s korisnim?
– Pa s obzirom da ja s novcem nikada nisam ni znala, kod mene je uvijek diskutabilno. Ali šalu na stranu, svakako da može, ali mora da se radi, neće samo.
Bez čega Rialda ne može zamisliti dan?
– Ne može da provede dan bez treninga.
Kojim životnim motom se vodiš?
– Ne radi drugima što ne želiš da se desi tebi.
Šta bi poručila mladim djevojkama?
– Mora nešto i u glavu, ne može samo na. Čitajte i edukujte se, ljepota je prolazna.
*Iza tebe je buran period i burno ljeto kada je privatni život u pitanju. U kakvom si sada odnosu sa bivšim mužem?
– Alija i ja smo u jako korektnim odnosima. Smirile su se strasti i svako je nastavio svojim životom.
*Kako je razvod uticao na tebe? Jesi li se oporavila od toga, kakve posljedice je ostavio na tebe? 
– Pa svakako da su posljedice tu, ne mogu da kažem da je bilo lako i jednostavno, ali ja se uvijek vodim tim da je bolje da se završi, nego da se patimo.
*Da li si se pokajala što si dopustila sebi da neke stvari iznosiš javno i putem društvenih mreža? Kako sada gledaš na te postupke? 
– Pokajala sam se i nisam nikada trebala bilo koji detalj iz privatnog života da iznosim u bilo kojem obliku, ali iz grešaka se uči.
Šta ima na polju ljubavi? Mnogi polažu nade da ćeš se vratiti bivšem, koliko ima šanse za to? Znaš ono “nikad ne reci nikad“?
– Alija i ja smo nastavili svojim životima i svakako da ne planiramo da se vraćamo na staro. Tu smo uvijek jedno za drugo, ipak 5 godina nije malo.
*Dosta se pisalo o tvom preseljenju u Beograd, šta ima od toga? Također, tada se spominjalo i to čijim novcem gradiš karijeru?
– Što se tiče mog preseljenja, sve je ok. Ja živim već duži period u Beogradu, svakako da sam dosta i na putu, ali da kažemo eto da je moja adresa stanovanja odavno promijenjena. Što se tiče novca kojim gradim karijeru, ja bih voljela da gradim karijeru na tuđoj “grbači”, bilo bi lakše, moram priznati. Ali nikad se ne zna.
ekskluziva.ba

ISPOVIJEST MUŠKARCA: “Ja sam partner svojoj ženi, a ne gost koji samo jede i spava”

Njemu je sasvim normalno obavljati baš sve kućanske poslove. Pismo ovog muškarac prepuno je poštovanja prema supruzi, njihovoj djeci i domu u kojem svi zajedno žive.
Pismo “jednog papučara”, muškarca koji očigledno neizmjerno voli i poštuje svoju suprugu, proširilo se internetom i naišlo na mnoge pohvale i odobravanje. Naravno, kao i u svakoj priči, pojavili su se i kritičari koji smatraju da je ženi mjesto za sudoperom.
Ne spominje se tko je taj muškarac, niti gdje živi, ali njegovo pismo našlo se na mnogim portalima.
Evo kako on gleda na svoj odnos sa suprugom, i mnogi muškarci bi se trebali ugledati na njega:
Jedan moj prijatelj je došao kod mene na kavu, sjedili smo i pričali o životu … “Odoh na sekundu oprati tanjure koji su ostali u sudoperu”, rekoh mu. Pogledao me kao da sam mu rekao da sam pošao da konstruiram svemirski brod. Reče mi, diveći mi se, ali pomalo zbunjeno:
“Dobro za tebe što pomažeš svojoj ženi, kada ja to napravim, moja žena to ne cijeni. Jednog dana sam obrisao pod, ni hvala.” Vratio sam se sjesti s njim i objasnio da ja ne pomažem svojoj ženi. “Mojoj ženi ne treba pomoć, treba joj partner.
Ja sam partner u kući i zbog tog partnerstva su podijeljeni zadaci, ali se sigurno ne radi o pomoći u kući. Ja ne pomažem svojoj ženi očistiti kuću, zato što i ja živim tu pa je moram i ja čistiti. Ja ne pomažem svojoj ženi kuhati, zato što i ja hoću jesti i moram i ja kuhati.
Ja ne pomažem svojoj ženi oprati posuđe nakon jela, zato što sam i ja koristio to posuđe. Ja ne pomažem svojoj ženi oko djece, zato sto su to i moja djeca, a moja je uloga da budem otac i roditelj. Ja ne pomažem svojoj ženi da prostire i pegla rublje, zato što je to i moje rublje i od moje djece.
Ja nisam pomoć u kući, ja sam dio kuće.
A što se tiče cijenjenja, pitao sam ga kada joj je posljednji put, nakon što je završila s čišćenjem kuće, pranjem rublja, nakon što je promijenila posteljinu na krevetu, okupala djecu, skuhala, organizirala i tako dalje, rekao hvala? Ali hvala tipa: “Vau! Ženo moja! Fantastična si!”
Čini ti se apsurdnim? Izgleda ti čudno? A kada si ti, jednom u 100 godina, očistio pod, očekivao si minimum nagradu za izvrsnost, s puno slave. Zašto? Jesi li ikada razmislio o tome, prijatelju?
Možda zato što je, po tebi, sve to njena obveza? Možda zato što si navikao da se sve to obavi, a da ti ne moraš prstom da mrdneš? Dakle, cijeni kao što bi volio tebe da cijene, na isti način i istim intenzitetom.
Pruži ruku, ponašaj se kao pravi partner, a ne kao gost koji je došao samo jesti, spavati i oprati se…
OSJEĆAJ SE KAO KOD KUĆE U SVOM DOMU.
Izvor: atma.hr

Status ove Bosanke izazvao ludilo na Facebooku: “To što vara ženu sa mnom, nije moj problem!”

Status koji je osvanuo na Facebook profilu jedne dvadesetogodišnje djevojke iz naselja Breza u blizini Zenice, zapalio je društvene mreže prije dvije godine, a sada je ponovo počeo da kruži njima.
Ona je na ovaj način pokušala da se obračuna sa svima koji je ogovaraju, jer je “u vezi” s mnogo starijim i oženjenim muškarcem, piše “Telegraf“…
Identitet osobe nikad nije otkriven javnosti, a možda i bolje, jer bi sigurno doživjela linč.
Ovo je njen kontroverzni status:
“Imam potrebu da se obratim svim dežurnim dušebrižnicima koji me ogovaraju iza leđa i pričaju da sam jadna, da sam sretna sa muškarcem kojeg sam sama sebi odabrala. Istina je da je stariji od mene 33 godine i istina je da je u braku i da ima djecu. To što vara svoju ženu, nije moj problem nego njen. Ja nisam nikome nevjerna, ja sam slobodna. On je nevjeran”, napisala je djevojka i dodala:
“Da ga je bolje čuvala, ne bi mene tražio. Neka svako rješava svoje probleme. Ona je u k..cu, nisam ja, i ona je jadna, prema tome, skinite mi se s grčabe i nastavite me ogovarati kad nemate sadržaja u svojim jadnim životima. A ja se odoh se*sati.. hihihihii”, poručuje svima.
Šta vi mislite o ovakvom jednom odnosu, a šta o ovoj djevojci? Ostavite nam odgovor u komentarima…

Sebični, puni sebe, bahati: Ovo su najumišljeniji horoskopski znakovi!

Pripadnici ovog znaka razmišljaju samo o sebi i svojoj koristi, sve ostalo je pozadinska buka koju će brzo stišati.
igurno znate one ljude koji misle da se svijet vrti oko i zbog njih.
E pa, velike su šanse da pripadaju nekom od ovih horoskopskih znakova:
Ovan
Kad nešto želi, Ovan će to i dobiti, bez obzira na to koliko će prijatelja izgubiti tim putem. Pripadnici ovog znaka razmišljaju samo o sebi i svojoj koristi, sve ostalo je pozadinska buka koju će brzo stišati, piše “Index“…
Bik
Bikovi problemi su najveći, najvažniji i nešto o čemu će se uvijek pričati u društvu. Ako neko drugi ima probleme, Bik će ga brzo staviti na svoje mjesto i objasniti da su ti problemi sasvim nebitni. Kompromis ovom znaku nije na spisku stvari koje čini, jer misli da za njega jednostavno nema potrebe.
Lav
Pripadnici ovog znaka misle da su najbolji u svemu što rade, a ta im crta daje dozu bahatosti kakva se rijetko viđa kod drugih znakova. Lavovima je uvijek potrebna dodatna pažnja, a ako je ne dobiju, odbaciće vas zbog nekog ko će im je dati.
Jarac
Jarac je toliko zaljubljen u sebe da sve što radi smatra jedinim ispravnim. Ako na trenutak pomisli da možda nije u pravu, brzo će sve posložiti na način koji će potvrditi da svi oko njega nisu u pravu.

Severina u svili: Poznata pjevačica skoro nije izgledala ovako zavodljivo! (FOTO)

Pevačica koju rado sluša čitav region, odavno je pokazala da joj skoro svaka modna kombinacija sjajno pristaje, jer je ona iznese na svoj jedinstven način uz harizmu i seksepil koji neosporno poseduje…
Ovoga puta se pojavila na modnoj reviji jednog popularnog brenda obučena u vintidž maniru, ali na jedan potpuno moderan način.
Romantična svilena haljinica-spavaćica ciklama boje, s tankim bretelama, obogaćenacrnom čipkom na rubovima dekoltea i oko kolena, delo luksuznog brenda donjeg rublja Palmers, bio je odličan izbor trendi Severine za ovaj retro-urbani šik.
Strap sandale s potpisom slavnog italijanskog dvojca Dolče i Gabana, karakteristične su po mnoštvu crnih kaišića i aplikacijom veštačačkih ruža i cirkona na peti, a pevačica ih je kombinovala sa popularnim čarapicama od tila sa tačkastim uzorkom.
Bundica ružičaste boje, od veštačkog krzna s potpisom Stele Makartni, dala je pečat čitavomretro autfitu, posebno kada bi ležerno pala i otkrila ramena.
Koketiranje s modnim stilovima i trendovima Severini zaista ide od ruke, te ma šta obukla, na njoj te ma šta obukla, na njoj to deluje uzbudljivo i drugačije.

OVA AGONIJA NIKAKO DA PRESTANE! SLOBA PROVEO NOĆ SA KIJOM! Luna se probudila u SUZAMA! (FOTO)

Prvi put od kada su započeli svoju vezu Luna i Sloba su noć proveli odvojeno, a da situacija bude još zanimljivija Radanović je noć proveo sa svojom i dalje zakonitom suprugom Kristinom Kockar

foto: Printscreen

Razlog tome je što su Kija i Sloba od strane ovonedeljnog gazde, Lepog Miće, izabrani da budu potrčci, pa će tokom cele nedelje spavati sami u posebnoj sobi.


Luna je izjavila da veruje Slobi, ali da će joj biti veoma teško da spava bez njega jer se navikla da već dva meseca svaku noć provode zajedno u krevetu.
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Zato je i ovo jutro bilo drugačije od prethodnih. Luna se probudila vidno neraspoložena, bez osmeha na licu.

Dok je ona samovala u krevetu, Kija i Sloba su do kasno u noć razgovarali u sobi za potrčke i zaspali tek u ranim jutarnjim satima.
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Oni su pričali o svom odnosu, o prijateljima iz privatnog života, ali i o Kijinom novom dečku Andriji. Sloba je u jednom trenutku ponovo počeo da ispituje svoju suprugu da li je nešto imala sa njim tokom njihovog braka, što je Kristinu veoma iznerviralo pa su zaspali ostavši nedorečeni.
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

S obzirom na to da će supružnici do kraja nedelje deliti sobu, sigurno je da ćemo još interesantnih detalja tek čuti od njih.

(Espreso.rs/ Puls)

ŠOK IZJAVA RADE MANOJLOVIĆ: Neće da se uda za Harisa, a razlog će vas ostaviti bez riječi…



Srbijanska pjevačica Rada Manojlović konačno je priznala zbog čega nije spremna da stane na ludi kamen sa svojim partnerom i kolegom Harisom Bekovićem.

Pjevačica smatra da je sebična i da još nije vrijeme za djecu.

Kad imaš dijete, to dosta mijenja tvoj život. Ne može da budeš sebičan kao što sam ja. Uopšte nisam spremna“, rekla je Rada u “Exkluzivu”.
Za sada svadbe nema ni na vidiku. Rada se sa Harisom dogovorila da se manje pojavljuju u medijima kako ne bi dali povoda za priču.
Dogovorili smo se da malo smanjimo tu priču o nama” otkrila je Manojlovićeva, prenosi “Kurir“.

SA 8 GODINA IZGUBILA JE OCA, A NA SVOM VJENČANJU DOŽIVJELA IZNENAĐENJE: Suze nije mogla da zaustavi! Ovo će pamtiti cijeli život!



Emili je izgubila oca kada je imala samo 8 godina, međutim, on joj je ostavio pismo koje je otvoreno na njenom vjenčanju. Od njegovih riječi, srce će vam zadrhtati.

Naime, Tom Eksel je 2001. godine izgubio bitku sa rakom, a kako je znao da mu se poslednji dan približava, odlučio je da napiše srceparajuće pismo svojoj mezimici, koje je trebalo da otvori na dan svog vjenčanja, piše “Kurir“.

Kada je došao veliki dan, Emili je otvorila pismo i gotovo ostala bez daha dok je čitala riječi koje joj je otac posvetio.
Mojoj dragoj kćerki Emili.
Oduvijek si bila moje srce i duša, i to ćeš zauvijek ostati.
Pišem ti ovo pismo za dan vjenčanja kako bih ti rekao kako neću biti tu tijelom, ali hoću duhom.
Sjećam se kada i tek počinjala da hodaš i razmišljam kako bi izgledalo da mogu da te dovedem do oltara na dan vjenčanja.
To hodanje je put do novog početka. Dan vjenčanja je kao početak novog života sa drugom osobom koju voliš. Više ništa nećeš morati da radiš sama.
Sada imaš partnera koji će biti uz tebe – i u dobru, i u zlu – nešto što bih volio da sam ja mogao da uradim za tebe, da nisam umirao. Pronašla si nekoga ko će biti ta osoba za tebe.
Bila si sunce u mojim najmračnijim trenucima. Želim da imaš najbolji život. Samo tražim da se odnosite jedno prema drugom sa velikim poštovanjem i ljubavlju. Nadam se da ćete imati decu koju ćete voljeti kao što sam ja volio tebe.
Moj savjet je da uvijek jedno drugome kažete “volim te”. Čak i kada ste ljuti ili se ne slažete oko nečega.
Ljubav će uvijek čuvati vaš brak.
Drugi savjet koji imam da ti dam jeste – uvijek budi ono što jesi i nikada se ne mijenjaj, jer to je razlog zašto se volite.
Stvari koje sa sobom unosiš u brak će izvlačiti ono najbolje iz vas. Imaj prijatelje i porodicu jer njima možeš da se okreneš kada nastanu problemi. Ali, uvijek slušaj svoje srce kada donosiš odluke.
Volim te Emili. Znam da bih volio i tvog muža. Uvijek ću biti uz tebe.
Dobro došli u svoju novu porodicu“, napisao je otac a onda je imao poruku i za svog zeta.
Poruka za muža… Neću biti tu da te zastrašujem i postavljam ti milion pitanja prije nego što stvari između vas postanu ozbiljne, niti ću ti reći da spavam sa pištoljem ispod jastuka i da sam ti zapisao tablice. Ali ono što mogu, jeste da te uhodim kao duh.
Tretiraj je kao princezu, i postaće tvoja kraljica.
Ovo pismo izazvalo je suze kod svih gostiju, a Emili će ovaj trenutak sigurno pamtiti do kraja svog života.

Ovo je lažov i prevarant zbog kojeg su pomrla mnoga djeca: Upoznajte tvorca najsuludije medicinske teorije (FOTO)



Svaka teorija o tome da vakcina, koja našu djecu može da spase oboljevanja od zaraznih bolesti za koje mislimo da su iskorijenjene, izaziva autizam je laž i zabluda.
Laž da trovalentna vakcina MMR, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine kada je svoju tvrdnju o tome objavio hirurg Endru Vejkfild u časopisu “Lanset”.
Endru Džeremi Vejkfild je rođen 1957. godine u Engleskoj. Bio je gastroenterološki hirurg i istraživač koji je 1998. godine izbačen iz Lekarske komore Engleske zbog objave njegove tvrdnje da je MMR vakcina povezana sa autizmom, za koju se ispostavilo da je pogrešna i plaćena.
2010. godine sud je uvideo da su tri optužbe dokazane, uključujući 4 slučaja nepoštenja i 12 slučaja koji se odnose na zloupotrebu mentalno nerazvijene dece. Pričalo se da je on namerno sabotirao MMR vakcinu i širio neistinite priče ne bi li profitirao od novih medicinskih istraživanja kao i da deca koju je koristio u istraživanjima nisu imala upale u stomaku.
Printskin: Youtube/The Alex Jones Channel
Članak su preneli mnogi mediji širom sveta i tako je počeo da se širi strah među roditeljima, da se smanjuje imunizacija dece i da se javljaju epidemije bolesti za koje se verovalo da su iskorenjene. Iako su mnogi naučnici kasnije pokušavali da dokažu vezu između morbila i autizma -ali nisu uspeli.
Otkriveno je da u časopisu nisu proverili sve navode iz članka, ali i da je autor imao veliku finansijsku dobit nakon objavljenog članka koju nije znao kako da objasni. To je rezultiralo njegovim uklanjanjem iz Lekarske komore Engleske.
Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je povlačenje jedne vrste MMR vakcine u Japanu i njena zabrana 1993. godine jer je primećeno da su deca koja su dobila ovu vakcinu obolela od meningitisa. Deca se danas u Japanu najnormalnije vakcinišu i primaju tri posebne vakcine protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.
Na sledećem grafiku možete videti procenat vakcinisane svetske populacije prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2016. godine. Procenat vakcinisanih se znatno povećao u nekim zemljama, dok je u drugim još uvek na nezavidnom nivou zbog različitih faktora (siromaštvo, neobrazovanost, nedostupnost vakcine).

Doris Dragović prvi put otvoreno o suprugu: Nakon tri decenije braka ona kaže OVO!



Čim pomislimo na hrvatsku pjevačicu Doris Dragović, čujemo pjesme “Malo mi za sriću triba”, “Željo moja” i druge tanane melodije koje bude najljepše emocije. A ko je čovjek koji godinama nju inspiriše na sve ono što je do sada svojoj publici podarila? Godinama je Doris šutila o njemu, pa konačno rekla ko je njoj za “sriću” potreban.

To je nekadašnji splitski vaterpolista Mario Budimir, kome je Doris sudbonosno da izgovorila 1990. godine. Godinu dana ranije vidjela ga je na splitskoj plaži Obojena svjetlost, ali se ničeg više ne sjeća od nihovog susreta jer je od njegovog pogleda, kaže, pala u nesvijet.

A onda je Doris iskreno rekla i kolika joj je suprug podrška svih ovih godina i koliko joj je pomogao u njenom poslu.
“Moj je suprug moj vjetar u leđa. Uvijek je moj savjetnik, ima jedinstvenu intuiciju i ogromnu ljubav. On je autoritet u mom životu upravo zato što mi osim beskrajne ljubavi, poklanja prijateljstvo, savjet i snagu. Vjerujem da su upravo to čarobni sastojci svakog braka koji traje”, izjavila je hrvatska pjevačica za “Story“…
Sada je jasno otkud Doris tolika energija, koju svakako već decenijama uspješno prenosi na ljubitelje svojih pjesama. Izgleda da je za sreću potrebno samo jedno – ljubav.

utorak, 28. studenoga 2017.

LIJEČNICI MOLE RODITELJE! Izvedite djecu van kada je hladno i kada ima snijega!

Što je vani hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i previše toplom prostoru. Što je češće budete izvodili van, bit će zdravija.
Dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana mnogi roditelji boje se svoju djecu izvesti van zbog prehlada i razbolijevanja. Parkovi i igrališta su prazni, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama, gdje ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.
Evo nekoliko savjeta za boravak djece vani tijekom zimskih mjeseci:
Bebe do prve godine života mogu i trebaju boraviti vani svaki dan najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama preporučuje se boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju djecu duže. Ako je jako hladno, starija djeca mogu boraviti u nekoliko navrata kroz dan po pola sata.
Boravak na svježem zraku pomaže u jačanju imuniteta i čisti dišne putove.
Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.
Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt s prirodom, da skuplja lišće i jesenske plodove, te da se gruda i sanjka.
Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece, i sve je više djece koja imaju problem s debljinom, povećanim šećerom ili visokim krvnim tlakom. Roditelji puno rade i boje se svoju djecu pustiti van samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne izvode djecu van. U britanskom časopisu “The Guardian” postoji tekst u kojemu piše da današnja djeca provode manje vremena vani nego zatvorenici. Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Velike Britanije u protekloj godini nije bilo u parku, šumi, na plaži niti jednom, a više od 75 posto djece provede vani manje od sat vremena dnevno, a zimi se ovo vrijeme smanji na nevjerojatnih 10 minuta dnevno, koje se opet svede na odvođenje u školu ili vrtić.
Kako odjenuti dijete zimi?
Ako je vani snijeg i jako hladno, dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu su potrebni i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete smoči, treba ga presvući. Osnovno pravilo odijevanja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: odjenite dijete onako kako ste i sami odjeveni, a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje dišne putove na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzira, pa ako je predio oko bebinih usana i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami. Bitno je da se malu djecu ne odijeva pretoplo, jer bebe, kada se rode, još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.
Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topli zimski muf i deka za pokrivanje pa se beba u šetnji može raskomotiti. Ako bebi procuri nosić dok ste vani, nemojte se brinuti, kad uđete u toplo, trebalo bi prestati. Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom koja je prilagođena zimskim mjesecima kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.
Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Vrlo su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu, jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu klizati i skijati ako pokažu zanimanje. Kada započnu klizati, potrebno je da često kližu kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju strah i osjećaju se važno što nauče neku novu aktivnost. Na sankanje i grudanje mogu čim nauče stajati/sjediti. U početku, potrebno je da ih netko drži na sanjkama, a kasnije, kako rastu, mogu i sama. Nije strašno ako dijete tijekom igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pozornost da izbjegavaju gađanje u lice kako ne bi promrznuli otkriveni dijelovi tijela,piše ljepotaizdravlje.hr
Pustite svoju djecu neka se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane uz zdravlje djece koja borave vani na zimi dugoročne su. Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodne su za razvoj virusa, koji se brzo šire s jednog djeteta na drugo.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

TI IZGLEDAŠ KAO ZVIJEZDA: Oduvala svojim nastupom, a u bekstejdžu je bodrila već poznata Zvezda Granda!

Zvezde Granda ove subote su definitivno protekle u znaku mlade kandidatkinje Branke Kozomore. Čim je kročila na veliku Grandovu scenu Branka je svojom pojavom, ali i glasom hipnotisala sve u studiju, a ni pohvale od žirija nisu izostale, te je tako Jelena Karleuša za nju rekla da je top i da tako treba da izgleda prava zvijezda.
Kozomora je sebe predstavila pjesmama Lepe Brene “Čuvala me mama za velike stvari“ i Marine Visković “Superheroj“. Pored podrške žirija ova mlada zvijezda je imala i podršku još jedne koleginice, Nikoline Kovač koja ju je bodrila iz bekstejdža.
– “Lutko, ja vidim nekoga ko je veliki potencijal, ko izgleda odlično, gluh nije. Nekog ko se odlično oblači, odlično se ponaša sa kamerom, trema te nije paralisala, super za prvi krug. Sasvim korektno i imaš veliki plus, izgledaš top i izgledaš kao zvijezda. Kosa, haljina, čizme, prelijepo. Samo se trudi i radi“ – pohvalila je Karleuša takmičarku, koja joj je obećala da će u narednom krugu biti još bolja.


ekskluziva.ba

Ona želi sličiti Angelini Jolie: “Izgledaš kao ‘Mrtva mladenka'”

Njezine transformacije na Instagram profilu privukle su čak više od 250.000 pratilaca, ali dobar dio njih nikako ne odobrava transformacije uspoređujući je s “Mrtvom mladenkom”.
Iranka Sarah Tabar (29) prošla je nevjerovatnih 50 estetskih operacija kako bi što više nalikovala slavnoj glumici Angelini Jolie (42), piše njemački “Bild”.
Osim operacija, Sarah se izgladnjivala i spala na tek 40 kilograma kako bi joj lice “upalo”, poput Angelininog.
Njezina je transformacija privukla mnogo pratilaca na društvenim mrežama pa je u samo 28 objava na Instagram profilu privukla čak više od 250.000 pratilaca. Dobar dio njih nikako ne odobrava njene transformacije pa joj mnogi pišu kako više uopšte ne liči na ljudsko biće i uspoređuju je sa likom iz animiranog filma “Mrtva mladenka”.
Koliko je tačno novca potrošila na operacije i uređivanje nije poznato, a da li je bilo “vrijedno” procijenite sami, piše “24sata“…
loading...