loading...

srijeda, 29. studenoga 2017.

Ovo je lažov i prevarant zbog kojeg su pomrla mnoga djeca: Upoznajte tvorca najsuludije medicinske teorije (FOTO)



Svaka teorija o tome da vakcina, koja našu djecu može da spase oboljevanja od zaraznih bolesti za koje mislimo da su iskorijenjene, izaziva autizam je laž i zabluda.
Laž da trovalentna vakcina MMR, koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine kada je svoju tvrdnju o tome objavio hirurg Endru Vejkfild u časopisu “Lanset”.
Endru Džeremi Vejkfild je rođen 1957. godine u Engleskoj. Bio je gastroenterološki hirurg i istraživač koji je 1998. godine izbačen iz Lekarske komore Engleske zbog objave njegove tvrdnje da je MMR vakcina povezana sa autizmom, za koju se ispostavilo da je pogrešna i plaćena.
2010. godine sud je uvideo da su tri optužbe dokazane, uključujući 4 slučaja nepoštenja i 12 slučaja koji se odnose na zloupotrebu mentalno nerazvijene dece. Pričalo se da je on namerno sabotirao MMR vakcinu i širio neistinite priče ne bi li profitirao od novih medicinskih istraživanja kao i da deca koju je koristio u istraživanjima nisu imala upale u stomaku.
Printskin: Youtube/The Alex Jones Channel
Članak su preneli mnogi mediji širom sveta i tako je počeo da se širi strah među roditeljima, da se smanjuje imunizacija dece i da se javljaju epidemije bolesti za koje se verovalo da su iskorenjene. Iako su mnogi naučnici kasnije pokušavali da dokažu vezu između morbila i autizma -ali nisu uspeli.
Otkriveno je da u časopisu nisu proverili sve navode iz članka, ali i da je autor imao veliku finansijsku dobit nakon objavljenog članka koju nije znao kako da objasni. To je rezultiralo njegovim uklanjanjem iz Lekarske komore Engleske.
Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je povlačenje jedne vrste MMR vakcine u Japanu i njena zabrana 1993. godine jer je primećeno da su deca koja su dobila ovu vakcinu obolela od meningitisa. Deca se danas u Japanu najnormalnije vakcinišu i primaju tri posebne vakcine protiv malih boginja, rubeola i zaušaka.
Na sledećem grafiku možete videti procenat vakcinisane svetske populacije prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2016. godine. Procenat vakcinisanih se znatno povećao u nekim zemljama, dok je u drugim još uvek na nezavidnom nivou zbog različitih faktora (siromaštvo, neobrazovanost, nedostupnost vakcine).

Nema komentara:

Objavi komentar

loading...