loading...

petak, 10. studenoga 2017.

Beograđani ostali u šoku: Došli da se nasmiju uz predstavu ‘Audicija’, a Emir im ‘održao’ govor o Srebrenici!



Kultna sarajevska predstava “Audicija” u originalnom glumačkom sastavu održana je u sinoć u beogradskom Sava centru. No, ostala je u sjeni zatečenh gledalaca koji su bili zgroženi time što je glumac Emir Hadžihafizbegović na sceni održao i politički govor, piše Kurir.
I drugi mediji u Srbiji bruje o sinoćnjem događaju, navodeći kako publika u jednom trenutku nije znala šta ju je snašlo.
Naime, kako navodi Kurir, na Emira kao glumca, koji u predstavi glumi smiješni lik Bogoljuba Šaulića i izvodi to na nevjerovatan način, niko nije imao zamjerku, ali se bh. glumac u jednom trenutku transformisao u ozbiljnog lika “koji izgovara riječi iz njegovog manifesta ‘Bosna, moja jedina domovina’, koji govori na svim političkim skupovima i počastima armije BiH”.
Mediji u Srbiji navode i da je isti govor, ali dužu verziju, održao na komemoraciji u Srebrenici, te mu zamjeraju što je tada čak naveo i da je “vojnik Nasera Orića te da je ponosan na svoje učešće u ratu na prostoru BiH”.
Pred beogradskom publikom u Sava centru je rekao i da je “ovaj bosanski manifest napisao ratne 1993. godine kao pripadnik drugog korpusa BiH”, piše Kurir.
U nastavku teksta se navodi i da su se redakciji Kurira javili ogorčeni gledaoci “što su bili prevareni jer su došli da gledaju skečeve, a Emir je to iskoristio da slušaju njegov politčki manifest za koji kažu da ih je uvrijedio”.
Međutim, očito ima i onih koji ne misle tako… Emir Hadžihafizbegović je i za ovu transformaciju dobio veliki aplauz jer je po ko zna koji put pokazao da je odličan glumac.
Ipak, ističu mediji u Srbiji, neki su ovaj njegov govor shvatili kao propagiranje političkih (a neki i nacionalističkih) uvjerenja koja nisu došli da slušaju.
A evo i jednog dijela iz manifesta o Srebrenici popularnog glumca koji je izgovorio na sceni Sava centra… Ima li u njemu nešto uvredljivo, procijenite sami!
“Moja jedina domovina zove se Bosna i Hercegovina i drugačije ne može bit. Kroz mene teče bosansko srebro i zlato, njene soli i njen ugalj, njeno željezo i nebrojane druge rude u mome su biću osnova i drugačije ne more bit. Moja jedina domovina je Bosna i Hercegovina, ona je ukrašena pletenicama djevojaka, i šamijama na dragim i mudrim glavama nena, koje u kući svojoj i van nje nose prefinjenu mudrost života…”




Nema komentara:

Objavi komentar

loading...