loading...

utorak, 28. veljače 2017.

“NEĆU DA ŽIVIM PO KALUPU: Ja sam odlučila! Imam 30 godina i iskoristiću ih!”

Često u razgovoru sa prijateljica čujem “ali znaš, mi sada imamo neke godine, nije to prikladno”.
Ponekad ono imam osjećaj da kada zakoračiš u tridesetu da sve treba stati, sve moraš posložiti u kutije i to mora biti tako – kutija stan, kutija, posao od 8 do 16, kutija, vjenčanje, muž, dvoje djece…
Ali zašto? Čega se bojite? Nisu tridesete smak svijeta, zašto ne bi mogla sa trideset upisati faks ili neki hobi koji želim oduvijek, zašto ne bi mogla sa trideset ili trideset i koju probušiti pupak, staviti tetovažu…?
Reci mi koja je razlika između moje ljetnje avanture sa trideset i tvoje potrebe da čim prije nađeš idealnog muža sa savršenim poslom koji isto tako želi dijete jer to njegovi očekuju, piše “Zdrava i sretna“.
Razlika je u tome da ja želim živjeti, želim stvarati… nikad ne reci nikad, možda na kraju u ovom haosu kreative, smijeha i tridesetogodišnjeg puberteta ja prije naiđem na princa iz snova i dobijem to malo stvorenje koje će promijeniti moj svijet nego ti…ali znaš šta?
Ja sam odlučila..ja imam trideset i iskoristiću ih…
Napraviću sve što nisam…
Uživaću…
Više me neće biti strah nekome reći “ne, ja to ne želim, ja to neću…”
Opet ću maštati, smijati se su suncu, pokloniti sebi trenutke koje moja duša traži…
U mom balonu još uvijek ima mjesta. Hoćeš ostati u jednoj od kutija ili odletjeti sa mnom i pustiti da se dogodi…
Sreća!

Nećete vjerovati šta je Naomi Kembel poručila Karleuši! (FOTO)

Jelena Karleuša nalazi se na velikoj turneji po Americi, a na svom Instagram nalogu redovno objavljuje fotografije i snimke sa uspješnih nastupa.
Pošto je u subotu uveče pjevala pred nekoliko hiljada fanova u Čikagu, JK se pohvalila snimkom na kojem se vidi sjajna atmosfera na koncertu, a jedan od komentara šokirao je sve!
Naime, najpoznatiji top model svih vremena i modna ikona Naomi Kembel napisala joj je “Slay, darling” (Nastavi da razbijaš, draga).
“Hvala ti puno”, odgovorila joj je JK.
Inače, Naomi već dugo prati Karleušu na Instagramu i pjevačica je često isticala da joj je to izuzetna čast.
(Svet.rs)

DOMAĆICA PODIJELILA SJAJAN TRIK I ODUŠEVILA SVE!

Čišćenje rerne je jedan od poslova kojih se domaćice najviše groze, ali sada postoji trik da sebi olakšate ovaj zadatak!
Staklo na rerni je, naročito kada dugo odlažete čišćenje, prava noćna mora jer se na njemu skuplja najviše masnoće i prljavštine. Mnoge domaćice zato misle da je nemoguća misija postići da staklo ikada više bude u potpunosti prozirno, ali tu greše!
Naime, jedna mama sa američkog foruma podelila je svoj trik koji je sasvim slučajno otkrila, i zbog koga joj staklo rerne izgleda kao novo!
– Samo sam malo navlažila tabletu za mašinu za sudove i prilično grubo protrljala staklo njom! Sva masnoća se skinula u sekundi – rekla je ova mama,piše recepti.odados.com
Ostale forumašice su odmah isprobale njen trik i javile da zaista upeva, ali samo ukoliko ne pokvasite sasvim tabletu – samo jedna nepotrebna kap više i rezultati će izostati!

10 simptoma policističnih jajnika koje svaka žena ignoriše i šta učiniti…

Sindrom policističnih jajnika je veoma čest i mnoge žene imaju ovaj problem. Ovo nije ništa ozbiljno, ali ako se pravilno ne liječi, može dovesti do neplodnosti ili teških stanja.
Zato je bitno da na vrijeme uočite simptome kako biste se mogli liječiti i odagnati te probleme. Visok nivo testosterona dovodi do nastajanja cisti, piše “Megagiga
Adekvatnim lijekovima se stanje itekako popravi, zato se ne zapuštajte.
Ovo je 10 najčešćih simptoma:
  • Neredovne menstruacije. Neredovnost menstruacije je normalna kod mlađih osoba, ali se često javlja i kod policističnih jajnika.
  • Izostajanje menstruacije je još jedan od simptoma policističnih jajnika. Može se desiti da žena ne dobije menstruaciju i po nekoliko mjeseci.
  • Povećana dlakavost na licu i tijelu (hirsutizam) se dešava zbog viška testosterona u tijelu. Žene koje imaju ove pojave, također imaju i policistične jajnike.
  • Tanka kosa i njeno opadanje su znakovi policističnih jajnika. Normalno je da kosa opada, ali ako stvarno puno opada, posavjetujte se sa liječnikom.
  • Akne su često normalna pojava. Nekada se pojave prije menstrualnog ciklusa i sl. Ipak mogu ukazivati i na policistične jajnike, ako ih baš ima puno, te ako su izrazito crvene ili žute.
  • Debljanje može ukazivati na ovaj problem. Tako mnoge žene se zdravohrane, kreću, a i dalje debljaju, te ne mogu smršati. Pitaju se kako je to moguće, a ne pada im na pamet da je možda zbog policističnih jajnika.
  • Visok krvni pritisak dovodi do srčanih oboljenja, a obično osboe sa visokim krvnim pritiskom imaju i policistične jajnike.
  • Nenormalne promjene boje kože su još jedan od simptoma. Najčešće su to tamne (smeđe ili crne) mrlje, lišajevi ili izrasline koje se javljaju na čelu, bedrima. grudima, pazuhu, pupku, vratu.
  • Stres i nervoza. Obično osobe sa policističnim jajnicima imaju osjećaj nervoze i stresa jako često.
  • Depresija često prati ovo stanje.

Napad na ulici u Skoplju: Ispovijest djevojke Sumeje kojoj su nasilu pokušali skinuti maramu

Sumeja Ademi (19) koja je prije nekoliko dana u Skoplju verbalno i fizički napadnuta jer nosi maramu kazala je kako je ”marama simbol njene vjere jednako kao što je krst simbol njihove vjere”
Kaže kako su nju i njenu prijateljicu kršćanku, u četvrtak, napala tri državljana Makedonije, a jedan od njih je žena. Ističe da su napadači uzvikivali ”prljave Albanke”, ”prokleti teroristi”, a da pritom nisu znali da je njena prijateljica Makedonka, javlja “Anadolija”.
Prema njenim riječima, nisu reagirale na uvrede već su se samo udaljile, međutim nedugo nakon toga u centru grada opet su se suočile sa istom grupom.
– Pitale smo ih zašto su nas napali, šta smo im nažao učinile – dodala je Ademi.
Ademi priča da im je potom jedna osoba iz grupe rekla kako ”ih vrijeđa način na koji su obučene” te da je žena pokušala da joj skine maramu.
– Nazivali su me teroristom, prljavom Albankom. “Ovo je kršćanska zemlja. Sve ćemo vas jednog dana otjerati”, rekli su. Jedan od njih je počeo da me povlači za ruku. Dok smo se udaljivale, govorili su da smo teroristi i da se vratimo u Arabiju – dodala je Ademi.
Kaže da je oko njih bilo mnogo ljudi i da im niko nije pomogao, već da su svi tiho promatrali ono što se dešava.
Ademi je rođena i odrasla u Skoplju i ovaj napad je duboko potresao. Smatra da mladi terbaju širiti mir i slogu, a ne nasilje i mržnju.

Jedite ih svakodnevno: Evo zašto su pistacije tako zdrave

Ok, znamo svi da pripadaju orašastim plodovima, a svi su oni zdravi – svaki na svoju stranu, no vjerujemo da ćete nakon ovih informacija malo češće posegnuti upravo za njima.
Slavnim, ukusnim pistacijama. I da ćete ih malo češće i malo više zastupiti u svojoj nutritivno bogatoj prehrani, ne samo kao grickalicu
Pistacije su jedan od najzdravijih orašastih plodova na raspolaganju, zbog visokog udjela proteina, kalcijuma, željeza, bakra, oleinske kiseline i antioksidansa kao što su vitamini A i E.
Pistacije sadrže manje masti od većine drugih orašastih plodova, a manje je poznata i činjenica da će vam upravo pistacije pomoći da vratite alkalnost svom organizmu što je od velike važnost ako je vaš organizam pH kiseo, a što mnogi stručnjaci smatraju velikim rizikom za razvoj raznih bolesti.
A nisu tako hvaljene samo zbog toga jer:
1. Pistacije su nevjerovatno hranjive za našu krv, kao i imuni sistem, kardiovaskularni sistem, mišićni sistem i živčani sistem. One su također izvrsne i kao pomoć kod mršavljenja pa ćete tako samo jednom šakom doslovno nahraniti krv, organizam, obuzdat ćete svoj apetiti i napuniti se energijom. Pistacije su poznate i pod svojoj funkciji smanjenja lipida i lipoproteina u krvi što na kraju pomaže sniziti LDL (loš) holesterol i povećati nivo HDL (dobrog) holesterola, piše “Index“…
2. Sirove pistacije vrlo su korisne i ako patite od nadutosti i zatvora, ako imate suhu kožu, ili želite samo malo pročistiti svoju jetru i bubrege. One su zapravo poznati “čistači” organizma pa je tako poznato i da upravo pistacije mogu pomoći u spriječavanju bolesti koronarnih arterija, infarkta, infekcija, dijabetesa tipa 2, ali i druge smetnje kao što je nesanica, neurološki poremećaji, rak kože, a koliko su pritom dobre za naš mozak dokazuje i tvrdnja da bi se uslijed gubitka pamćenja trebale jesti upravo veće količine – pistacija.
Ali naravno – sirove i bez dodatka soli.
3. Od njih se dobiva i ulje koje je savršeno za revitalizaciju i hranjenje kože zbog čega je vrlo cijenjeno u kozmetičkoj industriji ili obično – za masaže.
Dakle, pistacije nisu samo ukusna grickalica jer savršeno liječe sve što je spomenuto, a pritom su tako ukusne da ih doslovno možete dodati svakom svom obroku – uz salate, uz namaze, ma čak i uz fine i zdrave umake.

Da li je ona za mene! – Muškarci otkrivaju: Ove vrline ima dama koju bi rado ženili

Izlaženje, upoznavanje i pristupanje jedan je načina probira za ljude koji bi voljeli naći svog partnera za život. Iako kriteriji nisu univerzalni i svatko želi ono što odgovara njegovoj osobnosti, često se pogrešno smatra kako su muškarci ti koji se teže odlučuju na brak. Prava je istina da i oni imaju definirane tražene osobine svoje buduće žene, a 15 njih otkriva koje su to:

Foto:arhiva
Moja žena, dok je još bila moja djevojka, rekla je nešto što nikad neću zaboraviti. Rekla je “pokušati te ne voljeti je jednako kao pokušati ne biti gladan”. To je bila najljepša stvar koju mi je ikad itko rekao, tako iskreno i otvoreno pokazujući da me voli i treba, a ne glumeći nedodirljivu. Također, ima vještinu skidanja mojih čarapa sa svojim nožnim prstima, a takav dječji zaigrani pristup svakodnevici je nešto što uljepša život na duge staze.
    Povjerenje, sposobnost komunikacije, seksualna kompatibilnost, spremnost na opraštanje i bar nekoliko zajedničkih interesa su ono što čine dobar brak. To vam tvrdim iz iskustva – u sretnom sam braku 20 godina.
    Poštenje i iskrenost, to je ono najvažnije, a ujedno i ono što je najteže pronaći. Lijepo je imati kraj sebe nekoga tko ima stav, zna ga izraziti i drži ga se – barem znaš na čemu si.
    Uz puno drugih stvari, kuhanje. Koliko god to zvučalo primitivno, nema ništa ljepše ni više seksi nego kad vam vaša odabranica napravi za jesti ono što volite. Ljubav doista ide kroz želudac.
    Znao sam da sam upoznao svoju ženu kad sam shvatio da ne možemo doći do kraja razgovora – uvijek dok smo pričali, bilo nam je teško prestati. Naravno, njezina ljepota, naša seksualna kemija i humor nisu na odmet.
    Za mene, najvažnija je stvar da imamo sličan smisao za humor. To znači da slično shvaćamo stvari, a smijeh je nužan da bi se prebrodile teškoće.
    Sposobnost da ne radimo ništa i da nam je ugodno zajedno. Da možemo satima sjediti na kauču, ruka u ruci i lijepo nam je. Ako idemo negdje, super, ako ne, opet super, važno je da smo zajedno.
    Materijal za ženu je = najbolji prijatelj + seksualna privlačnost.
    Važno mi je da ima vlastite interese i da su joj važni, to je pokazatelj zrelog pojedinca.
    Da fino miriše i da se njezine ludorije na zgodan način funkcioniraju s mojim ludostima.
    Važno je da živimo život istim tempom. To da želimo iste stvari u isto vrijeme je nevjerojatno podcijenjeno, a presuđuje brojnim ljubavnim odnosima.
    Kod razmatranja je li neka žena ona prava za mene, promotrit ću kakve je odnose izgradila u životu i tko su ljudi s kojima je odabrala okružiti se. Ako s njom želim stabilnu i dugoročnu ljubav, želim vidjeti da je sposobna za to kroz odnose s prijateljima, obitelji…
    Odličan smisao za humor, crta nezavisnosti s vlastitim interesima, sposobnost komunikacije i to da voli seks, naravno sa mnom. Pritom mislim da nije samo pasivna, već i ona meni pristupa. Jednostavno rečeno, to je ona koju želite kraj sebe i nakon seksa, a ne samo prije. Ako nakon toga možemo biti najbolji prijatelji, to je to.
    Žena koju ću oženiti treba biti iskrena i otvorena, spremna na istraživanje raznih mogućnosti koje nam život nudi. Važno je i da se slaže s mojim prijateljima, jer su oni odraz mene, a isto vrijedi i za mene s njezinima.
    Tražim netko tko će mi počešati leđa na mjestu na kojem ja ne mogu i netko tko će željeti napraviti nešto lijepo za mene bez da ga to tražim.
– See more at: http://www.pogled.ba/clanak/muskarci-otkrivaju-ove-vrline-ima-dama-koju-bi-rado-zenili/84844#sthash.YNByKqQf.dpuf
pogled.ba

Fotografija koja je osvojila sve – Milan Kalinić je ovom slikom zapalio internet!

Popularni voditelj Milan Kalinić koristi svaki slobodan trenutak kako bi se družio i igrao sa svojom djecom.

Međutim, kako je previše zauzet poslom, a klinci se umore od igranja, trojac je prilegao da odmori.
 Image result for milan kalinić sa decom kad kalinići utihnu

cure.ba

Vaši nokti se više nikada neće listati – Prirodni regenerator za jačanje i brži rast noktiju

Skoro svakoj ženi je želja da ima duge i jake, prirodne nokte. Da bi to ostvarili savjetujemo vam da koristite mnoge od dodataka hrani namijenjenih za bolji rast noktiju i kose, a tu se prvo misli na želatin, te razne vitamine i prirodne maske protiv listanja noktiju.

Ipak, ako želite neko brzo i efikasno rješenje, isprobajte sljedeći savjet i rezultat neće izostati.
Sve što treba da uradite je da zgnječite jedan češanj bijelog luka i utrljate na nokte, držite oko pola sata, a zatim operete ruke. Kako biste se lakše oslobodili mirisa, stavite malo limuna i utrljajte ga po rukama. Ovo popularno povrće jača i učvršćuje nokte. Ili napravite regenerator za jačanje i brži rast noktiju od bijelog luka, piše Kako liječiti.
Evo recepta za regenerator koji će ojačati nokte i ubrzati njihov rast:
Jedan češanj bijelog luka sitno isjeckajte i stavite u bezbojni lak za nokte. Ostavite da odstoji 48 sati. Svaki drugi dan premažite nokte. Ne skidajte slojevi 4-5 puta. Nakon petog puta skinuti sloj i premazivati ponovo. Za kratko vrijeme, za nekih 2-3 tjedna oduševit ćete se rezultatom. Imati ćete čvrste nokte, koji se više neće listati.
Recept je provjeren, malo ima intenzivniji miris bijelog luka, ali vrlo brzo nestane. Pa neka vas to ne spriječi da na prirodni način postignete lijepe, zdrave i čvrste nokte!
 
cure.ba

CIFRA IZ SNOVA Isplati se biti Jelena Karleuša: Za četiri nastupa u Americi plaćena je toliko da vam se zavrti u glavi...

Jeleni se isplatilo to što 10 godina nije nastupala u SAD, pa je od organizatora dobila veliki honorar.
JK je dobila 200.000 dolara za američku turneju od samo četiri nastupa, saznaje Kurir.
Pjevačica je prekjuče otputovala u SAD, gdje će ostati do početka marta, a tamo je očekuje druženje s obožavaocima, koji nisu imali prilike da je vide i čuju skoro deceniju. Koliko je interesovanje vladalo za JK pokazuju i podaci koje su nam otkrili izvori bliski Karleuši, a to je da su karte rasprodate u rekordnom roku.
– Čim smo se s Jelenom dogovorili o turneji i to objavili preko društvenih mreža, ljudi su počeli da rezervišu karte, tako da smo već poslije nedjelju dana sve rasprodali. Sa JK smo potpisali ugovor, po kom smo joj isplatili honorar od 200.000 dolara. Pošto je interesovanje veliko, planiramo da je na jesen ponovo pozovemo – kaže izvor blizak Kuriru organizatorima turneje.

No comment

Tim povodom pokušali smo da kontaktiramo s pjevačicom, ali se ona nije javljala.

(FOTO) ZALUDJELA MINHEN: Ceca ovom sek*i haljinom oduševila sve!

6
Ceca Ražnatović sinoć je održala koncert u prepunoj hali u Minhenu. Nekoliko stotina ljudi došlo je da uživa u hitovima omiljene pjevačice, a ona im je pjevala do kasno u noć.
(FOTO) ZALUDJELA MINHEN: Ceca ovom sek*i haljinom oduševila sve! 
Ceca je za ovu priliku odabrala crnu, usku haljinu koja je otkrivala gola leđa, što je oduševilo mnoge.
Pjevačica je u Minhen došla nekoliko sati ranije, kako bi sa prijateljima uživala u obilasku, ali i ručku.
Pjevačica je na društvenoj mreži podijelila fotografije, ali i svoje utiske iz Njemačke.
“Sreće je imati vas za publiku“, napisla je Ceca.
(Kurir)

Oprez: Šta znače bijele linije na piletini?

Grupa aktivista koja se bori za prava životinja, želi da dobro razmislite prije pripreme piletine.

Video koji su napravili članovi grupe Compassion in World Farming, moli sve ljubitelje mesa da pročitaju više o pojavi bijelih “linija” na piletini. Smatraju kako su se linije pojavile kao posljedica genetske manipulacije radi bržeg uzgoja piletine.

Studija koja je objavljena u italijanskom Žurnalu o životinjskoj nauci iz 2013. godine, utvrdila je da pojava bijelih linija pokazuje povećan nivo masnoće u piletini za 224 posto, a smanjen nivo proteina. Isti je zaključak dobila i studija objavljena u časopisu Nauka peradi.
Već u studiji Univerziteta u Arkanzasu i Teksasu, objavljenoj 2016. godine, dokazano je kako je ova pojava sve učestalija. Pronađena je u 96 posto od 285 ptica koje su testirali, a utječe na kvalitet mesa.
Naučnici tvrde da je to pitanje potražnje, jer prosječan Amerikanac svake godine pojede oko 40 kilograma. Sudeći prema Nacionalnom vijeću peradi, pile koje je poslano na prodaju 1950-ih godina težilo je 1,3 kilograma i bilo staro 70 dana. U 2015. godini težilo je 2,8 kilograma, a bilo staro 47 dana.
No, glasnogovornik ovog vijeća je za Buzzfeed pojasnio da je samo mali procenat pilećeg mesa pogođen pojavom bijelih pruga, te da ne predstavlja “brigu za ljude”, prenosi Radiosarajevo.
Nutricionista Jaclyn London također tvrdi da je piletina i dalje zdrava opcija, sve dok nije pržena, već pažljivo čuvana na hladnom i pravilno pripremljena za jelo,

Izvor: WomansDay

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Strašno – Trudnica mora prekinuti trudnoću jer je začela u "smrdljivom stanu"!

Život u beogradskom naselju 'Dr Ivan Ribar' jednu je trudnicu, kako piše Telegraf.rs, koštao nerođenog djeteta.

Trudnica (Foto: Arhiva)
Zgrade u naselju su problematične zbog povišene razine fenola čime se ugrožava zdravlje stanara. Kod fenola je riječ o otrovnoj bijeloj kristalnoj supstanci. To je skupina spojeva koja se sastoji od hidroksilne skupine. Slični su alkoholima, ali je njihova kiselina intenzivnija. Prilikom udisanja fenola, može doći do iritacije dišnih puteva, ali i posljedica na središnji živčani sustav te oštećenja ostalih organa.
Marini Jakšić fenoli su posebno naštetili. Budući da je svoje dijete začela upravo u jednom od tih stanova, liječnica joj je sugerirala da prekine trudnoću dok su joj stručnjaci s Instituta za majku i dijete potvrdili da je trudnoća rizična. Tužan je to razvoj događaja o kojem piše srpski Telegraf.
Ova majka požalila se da se smrad sličan nafti osjetio već početkom ove godine, pri samom useljenju u naselje. ‘Obratila sam se Građevinskoj direkciji i izvođaču radova. No, na moja četiri dopisa nitko iz GDS-a nije reagirao. Tek su izvođači radova angažirali Zavod za zaštitu na radu koji je izvršio mjerenje zraka’, rekla je Jakšić.
Ona tvrdi da su joj na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) čak su joj rekli da će joj moći pomoći tek kad otrovanje postane akutno. Preostalim stanarima ovog naselja savjetovali su iseljenje. ‘Kod polovice od ukupnog broja do sada pregledanih stanova, utvrđene su koncentracije više od onih u općoj populaciji’, poručili su iz VMA.
‘Stanari su bili informirani da stanovi nisu zdravstveno sigurni, posebice za trudnice, djecu, starije osobe i kronične bolesnike’, rekao je Slaviša Mladenović, rukovoditelj Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje. Jesu li bili informirani ili ne, sad je potpuno nevažno jer – ovoj majcidijete ne mogu vratiti.
dnevnik.hr

Fantastični rezultati – 5 trikova za bijele zube i lijep osmijeh


Svi želimo imati blistavo bijele zube i prekrasan osmjeh. No profesionalni tretman izbjeljivanja zubi je estetski zahvat koji si ne može svatko priuštiti. Otkrivamo pet trikova uz pomoć kojih možete doći do fantastičnih rezultata.
Promjene na caklini nastaju zbog pojačanog konzumiranja čaja, kave, crnog vina, jakih začina i pušenja cigareta.
1. Izbjeljivanje u kućnoj varijanti
I sami možete izbijeliti zube i to metodom koja funkcionira slično kao profesionalna, ali je mnogo blaža, pa samim tim i manje štetna.
Potrebni su vam karbamid peroksid jačine od 10 do 16 posto u obliku gela te splint, spravica koja izgleda kao proteza koja se možete naručiti kod zubnog tehničara.
U spravicu se nanese gel, ona se stavi na zube i drži tijekom noći. Imate li osjetljivu sluznicu, izbjegavajte izbjeljivanje zubiju na ovaj način.
I soda bikarbona djeluje
Pomiješajte kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog octa. Dobivena smjesa će se zapjeniti. Nanesite ju na četkicu i operite ih kao što to radite i inače. Nakon toga, zube opet operite pastom za zube. Sodom bikarbonom zube perite jedanput sedmično.
2. Što češće ispirite usta
Kad god ste u prilici, neposredno poslije isperite usnu šupljinu vodom. Tako ćete se riješiti ostataka hrane, ali i spriječiti stvaranja pigmentacije na zubima.
Uvijek imajte pri ruci vodicu za ispiranje usta s fluorom. Time ćete istovremeno očistiti zube i riješiti problem zadaha poslije jela.
Koristite ruževe i sjajila koji vizualno stvaraju efekt bijelih zubiju
3. Jedite svježe voće i povrće
Što češće jedite jabuke, kruške, jagode, celer ili mrkvu.Žvakanjem bilo kojeg sirovog voća ili povrća izazivate lučenje sline što pomaže pri uništavanju bakterija i održavanju bjeline vaših zubiju.
Isprobajte i učinkovitu metodu izbjeljivanja uz pomoć jagoda. Nekoliko minuta zube trljajte cijelom ili zgnječenom jagodom. Ova namirnica sadrži enzime koji su savršeni za izbjeljivanje zubiju. Nakon tretmana jagodom zube isperite običnom pastom, piše magazin.ba
Unutarnja strana narančine kore također je prepuna sastojaka koji izbjeljuju zube. Odvojite koru od mesa naranče i utrljajte ju u zube te ih isperite običnom pastom.
4. Trik s ružem za usne
Koristite ruževe i sjajila koji vizualno stvaraju efekt bijelih zubi.
Za to su najbolji oni ruževi koji u sebi sadrže plavu boju – ružičasti, crveni, bordo i boje šljive.
Imate li žute zube, izbjegavajte ruževe narančastih nijansi jer će oni dodatno naglasiti žutu boju zubiju.
5. Žvakaće gume kao prva pomoć
Kad vam četkica za zube ili vodica za ispiranje usta nisu pri ruci, žvačite žvakaće gume s ksilitolom, zaslađivačem koji zamjenjuje šećer.
Čak i u vrlo malim količinama, ksilitol uništava bakterije koje se stvaraju u usnoj šupljini.
Ukoliko se pak odlučite postupak izbjeljivanja prepustiti stručnjacima dobro je znati kako gornje granice nema, no s godinama površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporuča trudnicama i dojiljama. Osim toga, navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tijekom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata.

Sofisticiranost, elegancija i stil – U nju gleda cijeli svijet: Ima sedam doktorata i besprijekoran stil!

Elegancija, stil i sofisticiranost imaju jedno drugo ime, i ono glasi Sheikha Mozah bint Nasser. Supruga katarskog emira i jedna je od njegove tri žene zaslužuje svaki minut pažnje svijetskih medija.

Sheikha Mozah (Foto: oslobodjenje)
Sheikha Mozah je rođena 1959. godine, u gradu Al Khor, na sjevernoj obali Katara. Sa ocem je živjela nekoliko godina u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamad bin Khalifa Al Thani, vratila u Katar.

Njena najvažnija titula su svakako njena djeca, ima petoricu sinova i dvije ćerke. Primjetićete da je i dalje savršene figure, iako je majka sedmero djece.

Supruga katarskog emira postala je 1977. kad je imala 18 godina. U to vrijeme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Najveća ljubav šeika Hamada

Druge dvije žene, odnosno rođake, princ Hamad smatra političkim brakovima, izjašnjavajući se da je Moza, obična djevojka, njegova jedina ljubav. Po Šekspirovoj ironiji, nakon udaje, njen otac, radikalni borac za ravnopravniju podjelu bogatstva u Kataru, poslat je u zatvor od strane njenog svekra zbog navodne neposlušnosti. To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad svrgnuo sa vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svijetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

Mozah znanje sjajno primjenjuje u praksi, aktivna je  u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć djeci.

Nalik glumici na prvi pogled, ustvari je veoma cjenjena figura svoje nacije, naročito što se tiče političkog i socijalnog angažovanja i snažan primjer emancipacije žena, u sredini u kojoj je to vjekovima onemogućavano.

Od žene, koja je skriveno pomagala raznim organizacijama, sada je jedna od onih koja svoju poruku prenosi liderima država svijeta. Kombinujući izuzetnu ljepotu sa intelektualnošću, obezbjedila je sebi mjesto u krugu najutjecajnihih ljudi svijeta čime je postala najbolji ambasador svoje zemlje. 

Značajan je njen rad u “Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio ” Grad obrazovanja” u Dohi i doveo u Katar američke fakultete.

Veliki je borac za prava žena, kao i osnivačica Al Jazeera televizijskog kanala za djecu (Al Jazeera Children’s Channel). Broji prestižne angažmane, od predsjednice Arapske demokratske fondacije (Arab Democracy Foundation) do aktiviste UNESKO-a (UNESCO).

Isto tako je osnivač poznate organizacije Silatek (Silatech), pružajući podršku svakoj mladoj osobi pri zaposlenju. Zbog svega nabrojanog, nije slučajnost što ju je Forbs svrstao na 74. mjesto, liste ’’100 najmoćnijih žena svijeta’’ (The World’s 100 Most Powerful Women).

U Gazi je Mozah pokrenula izgradnju niz obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena posjeduje sedam  počasnih doktorata.

Mozah supruga često prati na njegovim službenim putovanjima. Svjetsku javnost je privukla besprijekornim stilom, ali i stavom, koji je uvijek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama.

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Al Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno djete katarskog vladara, proglašen je za prestolonasljednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

Stil koji podsjeća na Holivudski glamur 

Ni po stilu oblačenja, nije ostala nezapažena. Naprotiv. Može se uporediti sa mnogim glamuroznim damama internacionalne političke scene. Voli zapadne dizajnere, pa ćete je često vidjeti u cipelama Kristijana Lubuten (Christian Louboutin) i kreacijama Žan Pola Gotjea (Jean Paul Gaultier), što ju je situiralo među najbolje odjevene žene svijeta.

O stilu prva dame Katara svoje su rekli i “Vouge” koji je uvrstio u pet najbolje odjevenih žena svijeta. “Veniti fer” ju je progasio najljepše obučenom damom plave krvi.

Njen zaštitni znak su turbani i dugačke haljine koje, shodno tradiciji, ne otkrivaju ništa, ali su veoma stilizovane, jarkih boja i istaknutog struka. Tamna šminka i Kartije (Cartier) nakit su na njoj uvijek prisutni, a ljubitelj je i rukavica, tašni, kaiševa i nezaobilaznih Hepbern (Hepburn) naočara za sunce. 

Šeik Hamad podržava suprugu u svim sferama, pa ćete ih na raznim prijemima vidjeti čak usklađenih odjevnih kombinacija. Na svu tu pažnju, Mozah mu uzvraća simpatičnom opaskom da nikada neće obući štikle toliko visoke, da ne bi bila viša od muža i uvrijedila ga, jer ga neizmjerno poštuje.

Mozah je jedna od rijetkih dama koja 365 dana u godini oblači komade visoke mode, “Chanel” i “Dior” njene su omiljene modne kuće.

Svojom ljubaznošću i smirenošću, požrtvovanošću i brigom za druge, ulila je povjerenje onima kojima je podrška i borba bila najpotrebnija. Uprkos neprocjenjivom bogatstvu, novcem se ne rasipa, već ga koristi kako bi pružila svakome mogućnost koju zaslužuje i način života dostojan čovjeka, zbog čega joj se dive kraljevske porodice čitavog svijeta, ali i mnogi drugi.
oslovidjenje.ba
loading...