loading...

srijeda, 22. veljače 2017.

Trener otkriva istinu: Kažu da u teretanu možete ići jednom nedeljno, ali....

Nedavno istraživanje je pokazalo da je potrebno 150 minuta u teretani da bismo videli rezultate, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara. Da li je to tačno otkriva nam profesionalni trener Milan Zarić.
Fitnes | Super žena | 

foto: thinkstock
foto: thinkstock
Naime, studija koja je obuhvatila preko 60 hiljada odraslih osoba pronašla je da oni koji vežbaju imaju 30 odsto manje šanse od visokorizičkih oboljenja ako prate uputstva Svetske zdravstvene organizacije koje glase: “150 minuta umerene aktivnosti ili 75 minuta intenzivnog treninga (bilo da je taj period podeljen na jedan, dva ili tri treninga nedeljno) je dovoljno”.

To je zvanična informacija i to je činjenica, međutim važno je napomenuti koje su to aktivnosti koje su uzete u obzir.

Svetska zdravstvena organizacija podržava rekreativno vežbanje bez takmičarskih ambicija, u tu grupu spada nekoliko oblika aktivnosti u fitnes klubu.

1. Vežbanje u teretani

2. Grupni fitnes oblici (pilates, aerobic, zumba...)

3. Joga

4. Rekreativni plesovi

Sve navedene aktivnosti spadaju u grupu onih za koje se preporuka krovne zdravstvene organizacije odnosi. Međutim, ako pogledamo širu sliku dolazimo do zaključka da nije svejedno da li trenirate 3x nedeljno ili 1x nedeljno.

Fizička aktivnost je u neku ruku stres kojim je naše telo izloženo u većoj meri ako ne treniramo redovno i u kontinuitetu.

Najveći dokaz su upale mišića koje su redovna pojava kod onih osoba koje treniraju jednom nedeljno većim obimom i intenzitetom, i ne samo to već i bolovi u tetivama i zglobovima koji uglavnom vode ka povredama, a kasnije i dužim pauzama.

Milan Zarić, 
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Nema komentara:

Objavi komentar

loading...